Cart:

0
U heeft geen producten in uw winkelwagen.

0

Welkom bij onze webwinkel!

Aina Wifalk - Moeder der Rollators

 

“Het hulpmiddel dat de vrijheid en kwaliteit van het leven teruggeeft aan ouderen en gehandicapten.”


Als jonge vrouw leed Aina Wifalk aan polio waardoor ze moeilijk ter been was en genoodzaakt was haar opleiding als verpleegster op haar 21e te onderbreken. Ze liet zich niet uit het veld slaan, maar studeerde af als sociaal wetenschapper en werd in 1957 adviseur bij de orthopedische kliniek in het medisch centrum van Västerås ongeveer 100km ten weste van Stockholm.

Aina met haar eerste Rollator

Om zichzelf en haar lotgenoten te helpen, kwam ze op het idee een apparaat te ontwikkelen dat het lopen gemakkelijker maakte. Ze klopte aan bij het Zweedse ontwikkelingsfonds en opperde haar idee. Het fonds was enthousiast en bracht haar in contact met een productiebedrijf dat zich later specialiseerde in loophulpmiddelen. De rollator was geboren en het produceren kon beginnen.

Het vierwielige loophulpmiddel was een groot succes en naast de standaard rollators werden er eenvoudige versies ontwikkeld voor de minder bedeelden onder de bevolking.

Hoewel Aina Wifalk vooral bekend staat als ontwikkelaar van de rollator, was dit niet het eerste innovatieve idee dat ze had. Een aantal jaar eerder (rond 1965) ontwikkelde ze de Manuped, een trainingsapparaat voor gehandicapten waarmee zowel armen als benen getraind kunnen worden en de coördinatie tussen die twee. De Manuped dient vandaag de dag nog steeds als basis voor de training van veel verschillende patiëntgroepen.

Naast de ontwikkeling van twee revolutionaire hulpmiddelen was Aina gedurende haar leven in actief bij verschillende gehandicapten-verenigingen en vocht ze voor gelijke kansen van mensen met een beperking. Bovendien richtte ze verschillende verenigingen op waaronder de Invaliden-Vereniging van Lund, de MS-Vereniging van Västmanland en ten slotte de Polio-Vereniging van Västerås.

Dit artikel is gebaseerd op de volgende Zweedse tekst.